Ce fel de carucior sa cumpar? Ce fel de carucior imi recomandati?

Iata doua intrebari, carora pentru a le raspunde este necesara o scurta analiza si o putin mai lunga trecere in revista a posibilitatilor pe care le ofera diversi producatori. Nu ne vom hazarda sa dam un singur raspuns pentru ca nu discutam despre un singur produs care sa se potriveasca in orice situatie, ci despre carucioare care se pliaza pe nevoile tale si ale bebelusului tau.

Dar mai intai ce inseamna carucior 2 in 1, carucior 3 in 1 sau carucior sport?

Componenta sistem de carucior 3in1

Caruciorul sport

este compus din sasiu si hamac sport (scaunelul rabatabil pe care sta copilul). In general este recomandat pentru bebelusi mai mari de 6 luni (din momentul in care bebe este capabil sa stea singur in fundulet). Desi spatarul se inclina pe spate, in general unghiul pe care il face sezutul si spatarul la rabatare completa nu este de 180°, deci bebe nu poate sta complet orizontal. Carucioarele sport la care spatarul se rabateaza complet si face un unghi de 180° sunt catalogate drept carucioare sport recomandate “de la nastere”.
Desi la aceasta ultima varianta spatarul se inclina pana la orizontala, consideram ca tot nu este potrivit pentru un nou nascut care face plimbari lungi si dese pentru ca nici sezutul si nici spatarul nu sunt suficient de rigide pentru a permite coloanei vertebrale a bebelusului sa stea perfect dreapta.


Carucior 2 in 1

numit si sistem de carucior 2 in 1, este in general un carucior sport, care include si un landou detasabil pe care bebe il va folosi pana la varsta de aproximativ 6 luni, varsta la care bebe sta in fund si are coloana vertebrala destul de consolidata. Dupa aceasta varsta practic se va folosi doar caruciorul sport.


Carucior 3 in 1

numit si sistem de carucior 3 in 1, este un sistem 2 in 1 la care producatorul adauga un scaun auto 0 luni + (denumit si scoica auto), compatibil cu sasiul caruciorului. Marele avantaj al scoicii auto este ca daca bebe a adormit in timpul plimbarii cu masina, scoica poate fi extrasa din masina si fixata pe sasiul caruciorului fara a-l trezi din somnic.
Iata deci o prima diferentiere intre carucioarele sport recomandate de la nastere si sistemele 2in1 sau 3in1.

Recomandare!
Depinzand de momentul nasterii bebelusului, un sistem este mai recomandat pentru bebelusii care se nasc in timpul iernii si al primaverii, pentru ca au in fata o buna perioada de plimbari lungi in aer liber in care postura coloanei vertebrale este foarte importanta. Pentru bebelusii nascuti toamna tarziu, landoul cu fund rigid este mult mai putin important pentru ca au in fata o perioada lunga de vreme rece iar parintii cu siguranta ca nu vor exagera cu expunerea la frig pentru perioade indelungate, iar pana in primavara bebe ajunge deja la 4-5 luni si un catrucior cu spatar rabatabil total este cel mai probabil suficient.

Alte accesorii care ar trebui sa fie incluse. Trecand de cele comune (cos de cumparaturi, suport pentru binberon, geanta bebelusului si husa de ploaie), avand in vedere ca traim in Romania si avem patru sezoane, un accesoriu foarte important este husa de iarna captusita. Aceasta se mufeaza pe partea inferioara a hamacului sport, si inveleste picioarele bebelusului ferindu-le de frig si umezeala.