nu impiedica dezvoltarea creativa a copilului tau

 

Creativitatea copilului incurajata in 8 pasi simpli

Creativitatea copilului incepe cu metoda lui de a judeca si a rezolva probleme, cu lupta zilnica de a largi modul de interpretare si de intelegere a lumii inconjuratoare, in paralel cu un mediu propice in care este incurajat. Toate acestea permit copilului sa capete incredere in modul in care vede lumea si in opiniile lui. Exista cateva metode de a dezvolta creativitatea copilului si majoritatea pot fi integrate in activitatea de zi cu zi.

 1)   Permite-i copilului sa faca alegeri simple ca de exemplu ce sa manance la cina sau unde sa mearga la sfarsitul saptamanii. Aceste alegeri il incurajeaza sa gandeasca independent exersand astfel o importanta latura a creativitatii.

 2)   Incurajeaza-i independenta fata de cei apropiati si de media. Un copil ce este in mod constant “distrat” de altii sau de televiziune va avea reale dificultati in a gasi ceva de facut de unul singur.

 3)   Imbogateste-i mediul inconjurator cu obiecte care stimuleaza imaginatia. Rechizite pentru desen, cuburi, carti si alte obiecte de creatie pentru a-si putea elabora diverse scheme de joaca.

 4)   Cauta impreuna cu copilul diverse intrebuintari pentru acelasi biect. De exemplu, un simplu tub de carton poate fi in acelasi timp un ochean, un turn sau chiar o persoana. Valideaza toate ideile copilului si lauda-l pentru imaginatia lui bogata.

 5)   Pune-i copilulului intrebari cu final “deschis” pentru a-i largi intelegerea si a-l ajuta sa postuleze idei.

  • Pune-i copilului intrebari de genul “ce s-ar intreba daca?”. “Ce s-ar intampla daca oamenii ar zbura?” sau “Ce-ar fi daca oamenii ar trai in spatiu?”, “Ce s-ar intampla daca delfinii ar putea sa mearga pe pamant?” 
  • Implica-ti copilul in descoperirea cailor de a imbunatatii ceva. “Cum am putea face ordine in camera mai repede!? Ce am putea face ca mingea sa sara mai sus? Cum am putea uda florile fara sa pierdem apa?
  • Citindu-i-se o carte este o oportunitate excelenta pentru a-i exersa imaginatia si creativitatea. Intreaba-ti copilul ce s-ar putea intampla mai departe in poveste sau cum se simte un caracter si de ce.

6)   Joaca-te cu copilul si lucreaza cu el in elaborarea diverselor scenarii, folosind elemente de decor la nevoie  improvizate. “Joaca de-a …” permite copilului sa-si imagineze viata dintr-o alta perspectiva – o componenta foarte importanta a creativitatii.

7)   Fi pregatit pentru “joaca murdara”. In timp ce tie-ti pare ca copilul se joaca in noroi pentru a-ti face tie zile negre si a-ti da si mai mult de munca, de fapt sunt multe lucruri de invatat din joaca cu asta. De exemplu dupa ce a terminat cu joaca fa o regula care-l obliga sa te ajute la curatenie. Daca sunt pusi in fata alegerii “ma murdaresc dar trebuie sa curat dupa aceea” sau “nu ma murdaresc deloc” majoritatea vor alege ultima varianta.

8)   Implicati-va in poveste. Incepe-ti o poveste si dupaia pe rand continuati-o. Urmeaza conducerea copilului in cum ar trebui sa arate povestea. Asteapta-te ca majoritatea povetilor sa fie copilaresti sau chiar imposibile. Din moment ce e doar o poveste ce sens are sa fie realista!?