Copilul tau refuza sa mai invete pentru ca le stie pe toate?

Noile metode de parenting creeaza o incredere mult prea mare in fortele proprii si iluzia ca pustiul de 6-7-8 ani le stie deja pe toate. De aici o problema in a-si face interminabilele lectii, metoda ancestrala de augumentare a capacitatii scolare.

 

Problema principala cu lectiile si cu sistemul de invatamant in general este ca nu reuseste sa arate copilului un scop si o finalitate procesului de invatare. Neavand o finalitate, copilul nu reuseste sa inteleaga de ce este chinuit zi de zi si de aici rezulta un intreg proces de procrastinare a corvoadei si o lalaiala interminabila a executiei in sine.

 

Nu poti sa-i spui copilului mergi la scoala de la 6 ani si cand o sa ai 24 ai putea fi doctor, adica poti dar nu va intelege si-si va pierde interesul pe parcurs.

 

Procesul de invatare trebuie segmentat pe etape mai digerabile.

Nu merge nici cu fa-ti lectiile si dupa aceea mergem la inghetata pentru ca in final in capul lui oricum le-a facut degeaba, si e doar o scuza pentru tine ca nu ai vrut sa mergi chiar atunci.

 

Trebuie gasite metode pentru a-i arata ca numaratul, adunatul, inmultitul si scrisul sunt chestiuni care-i trebuie atunci si in perioada imediat urmatoare.

 

Weekendul acesta am gasit tocmai o astfel de metoda. Am fost la un Escape room (camera de evadare). Practic esti inchis intr-o camera si trebuie sa rezolvi un intreg sir de enigme pentru a iesi de acolo. Pentru a rezolva enigmele trebuie sa descifrezi coduri, sa deschizi lacate, sa gasesti chei in locasuri secrete din recuzita. Nici nu va puteti imagina cat de fericiti erau copii sa caute indicii, sa le puna cap la cap, sa scrie pe o hartie traducerea unui cod (pe un perete poate fi scris cu un alfabet secret codul de rezolvare al unui cifru de exemplu), iar la sfarsit sa gaseasca cheia enigmei rezolvand codul unui criptex, exact ca si in Codul lui Davinci (romanul lui Dan Brown).

 

Pentru noi o seara la Escape Room a insemnat o saptamana de lectii facute cu pasiune, pentru ca data viitoare cand o sa mergem inseamna ca o sa se descurce mai usor si mai bine la rezolvarea enigmei. Inca nu l-am convins sa se apuce de citit prima carte care rezolva o enigma, dar simt ca suntem pe aproape.

 

In cazul in care va intrebati unde am fost mai exact click pe link-ul catre jocul pe care l-au parcurs copii din grup. Articolul nu este unul publicitar, nu castigam absolut nimic daca decideti sa mergeti in acest loc sau unul similar.

 

Daca ai avut o experienta similara, sau stii si alte metode prin care sa interesezi copilul sa invete mai usor si cu placere concepte abstracte lasa un comentariu pentru a putea fi vazut de toti parintii interesati de subiect. Sunt convinsa ca sunt multi in cautare de metode mai bune.